Přejít k hlavnímu obsahu

První dodávky s humanitární pomocí na Ukrajinu odjely z Chomutova

Dnes po 15. hodině odjely ze Zooparku Chomutov tři dodávky sboru dobrovolných hasičů z Jirkova, Března a Strupčic, které na Slovensko-Ukrajinské hranice odvezou první várku hmotné pomoci pro Ukrajinu ze sbírky, kterou uspořádala města Chomutov a Jirkov.

Od neděle mohli občané Chomutova nosit do skladů Zooparku Chomutov hmotnou humanitární pomoc pro válkou zasaženou Ukrajinu, konkrétně Zakarpatí. Lidé nosili to nejpotřebnější, na čem se domluvili organizátoři sbírky s lidmi, kteří koordinují pomoc přímo na místě. Jednalo se především o deky a spacáky, dětskou výživu, trvanlivé potraviny a hygienické potřeby – primárně pleny – a powerbanky.

„Jsem nesmírně pyšný na míru solidarity, která se v Chomutovanech vzedmula. Množství dovezených věcí násobně předčilo naše očekávání,“ děkuje všem David Dinda, náměstek primátora, zatímco lidé z Chomutova vozí stále další a další věci. Díky tomu již ve středu bude moci z Chomutova vyjet další skupina naložených dodávek.

Sbírku uvedli do pohybu lidé z jirkovského nadačního fondu Cesta proti bolesti, kterým zakarpatské úřady oficiální prosbu adresovaly.

Chomutov již stihl založit také sbírkový účet na pomoc válkou zasažené Ukrajině. Lidé mohou posílat finanční příspěvky na konto 123-5435900297/0100. Účet je transparentní.

Dále byl na středu svolán chomutovský krizový štáb, který by měl projednat možnosti, které město má k ubytování ukrajinských žen s dětmi, kterým se podařilo překročit hranice, a zajištěním jejich potřeb.