Přejít k hlavnímu obsahu

Deky, jídlo, pleny: Chomutov a Jirkov spouští sbírku pro ukrajinské Zakarpatí

Města Chomutov a Jirkov se spojila a již v neděli otevírají na dvou místech provizorní sklady, kam mohou dárci vozit potřebné věci. Pomoc je směřovaná od pohraniční Zakarpatské oblasti, odkud o ni přímo požádali.

Přímá prosba, přímá pomoc. Lidé z Chomutova, Jirkova a okolí mohou pomoci ukrajinským rodinám, které utíkají před válečným běsněním ve své zemi.

V Chomutově se pro sbírku uvolnil velký sklad Zooparku Chomutov. Ten stojí za správní budovou, takže vjezd bude možný hlavní branou z Přemyslovy ulice a hned za ní je nutné zatočit vpravo. V Jirkově bude možné potřebné věci vozit do garáží vedle budovy městského úřadu. Oba sklady budou otevřené od 9 do 18 hodin, a to do odvolání.

Dobrovolníci budou místě přijímat:

  • Spacáky, teplé deky, matrace a další vybavení na přespání.
  • Hygienické potřeby (pleny, vložky, mycí potřeby apod.)
  • Trvanlivé potraviny (konzervy, instantní jídla)
  • Baterky, baterie a pevné pláštěnky

Seznam nejpotřebnějších věcí domlouvali organizátoři sbírky s lidmi, kteří koordinují pomoc přímo na místě. V případě potřeby je možné v Chomutově kontaktovat koordinátora v zooparku na telefonním čísle +420 703 149 059

„Nechceme posílat kamionem stovky kilometrů něco, co se dá koupit kousek za hranicemi. Proto žádáme všechny, aby do skladů nosili opravdu jen to, co jsme s koordinátory domluvili,“ prosí David Dinda, náměstek primátora.

Chomutov již stihl založit také sbírkový účet na pomoc válkou zasažené Ukrajině. Lidé mohou posílat finanční příspěvky na konto 123-5435900297/0100. Účet je transparentní.

Sbírku uvedli do pohybu lidé z jirkovského nadačního fondu Cesta proti bolesti, kterým zakarpatské úřady oficiální prosbu adresovaly. „Jménem regionální státní správy Vás prosíme, zda byste zvážili poskytnutí nezbytné humanitární pomoci při zajištění ubytování a stravování pro osoby přijíždějící do Zakarpatské oblasti,“ píše se v dopise, který přišel v sobotu ráno. Ještě během dne se podařilo domluvit s městy uvolnění provizorních skladů a také sehnat dobrovolníky, kteří budou na místě věci přebírat.