Přejít k hlavnímu obsahu

Zastupitelstvo města Chomutova schválilo balíček pomoci při současné krizi

Na zasedání zastupitelstva v úterý 6. prosince schválilo 32 z 34 přítomných zastupitelů města od nového roku 2023 balíček pomoci občanům nejvíce ohroženým stávající ekonomickou krizí a inflací, který byl ještě doplněn o jedno opatření pro obyvatele Chomutova. Původní sedmičku nyní rozšíří i osmé opatření, které přináší slevu 50 % za svoz odpadu pro děti od 4 do 15 let.

Od nového roku budou tedy senioři 75+ a malé děti do tří let osvobozeni od poplatku za svoz a likvidaci odpadu. Žáci a studenti od města získají finanční podporu v hodnotě 800 Kč k návštěvě sportovních a volnočasových aktivit. V městských bytech se nebude zvyšovat nájemné, a i přes výrazně zvýšené náklady pro seniory nad 65 let zůstane MHD zdarma. Město také zavede síť jídelen, které nabídnou veřejnosti obědy za dostupnou a garantovanou cenu. „Návrh byl během jednání zastupitelstva ještě vylepšen o slevu 50 % za svoz komunálního odpadu pro děti od 4 do 15 let,“ říká primátor města Marek Hrabáč (ANO).

Nyní tedy osmička opatření má pomoci zejména nejvíce ohroženým skupinám obyvatel, kterými jsou senioři a rodiny s dětmi. „V minulých letech jsme dobrým hospodařením naspořili prostředky, které teď v době krize můžeme použít ve prospěch místních lidí. Jsem rád, že jsme se na tom, až na jeden zastupitelský klub, shodli úplně všichni,” doplnil David Dinda (NOVÝ SEVER), náměstek primátora.