Přejít k hlavnímu obsahu

V Chomutově na nádvoří knihovny vyrostl Poesiomat

Na nádvoří Chomutovské knihovny se od 23. 7. můžete setkat s moderním Poesiomatem. Poetická roura nabídne básně a písně nejen od místních umělců a zajímavosti spojené s městem.

Poesiomaty umisťuje do ulic českých i zahraničních měst spolek Piána na ulici zakladatele Ondřeje Kobzy již od roku 2015. “Koncept Poesiomatu se během let výrazně proměnil. Dříve šlo hlavně o jukebox na básně, dnes se snažíme hlavně o zachycení ducha, kouzla a kulturního či symbolického významu místa,” vysvětlil Ondřej Kobza, tvůrce městských projektů pro veřejnost.

Poesiomat tak vedle básní zpívá i písničky a vypráví příběhy nebo pohádky, čímž oslovuje všechny generace posluchačů. “Na svých cestách pro Česku jsem na Poesiomat často narazil a na vlastní oči viděl, jak malí i velcí reagují na tento laskavý a poučný ostrov kultury,” prozradil náměstek primátora, Mgr. Milan Märc. “Osobně jsem velmi rád, že se Chomutov přidává do velké rodiny Poesiomatu,” dodal.

Chomutovský Poesiomat nabídne básně chomutovských obyvatel či rodáků Jiřího Žáčka, Renaty Bulvové, Václava Daňka, Josefa Hrdličky či Julia Benka. A také celou řadu hudebních skladeb, například Vlastimila Harapese v roli zpěváka. Na chuť si přijdou i příznivci sportu a rockové hudby. Těšit se mohou na místní bigbítovou kapelu Víčka, hymnu chomutovských hokejistů či unikátní skladbu nahranou přímo pro Poesiomat v Chomutově, kterou je píseň Dlažební kostka v podání skupiny Brutus. Vedle uměle umělecky laděných skladeb si pak lidé mohou poslechnout i zajímavosti spojené s městem Chomutovem.

Chomutov se instalací Poesiomatu zařadil po bok několika desítek českých i zahraničních měst. Poetická mluvítka oslovují kolemjdoucí v Praze, Brně či Plzni, ale také v Paříži, Dublinu, kazašské Astaně a od letošního léta i v americkém Buffalu.