Přejít k hlavnímu obsahu

V Chomutově lze platit parkovné pomocí aplikace, poradí s tím nový web

Chomutově se od 1. prosince spouští nová a moderní možnost plateb za parkování ve městě. Kromě hotovostní platby a platby přes SMS je nyní možné zaplatit pomocí aplikace MPLA.

Služba MPLA je uživatelsky jednoduchá a přívětivá. Jedná se o nejrozšířenější službu tohoto typu v České republice, kdy stejnou aplikaci na platbu parkovného mohou občané použít nejen v Chomutově, ale ve více než 60 městech a lokalitách.

Díky GPS telefon snadno lokalizuje, kde se zaparkované auto nachází a sám nabídne vhodnou platbu. Uživatel si jen zvolí délku parkování. Systém dokonce sám ohlídá blížící se konec platnosti parkování a nabídne možnost parkovací dobu prodloužit.

„Pro platbu parkovného pomocí služby MPLA si řidiči mohou stáhnout aplikaci v Google Play či App Store, nebo stačí zadat http://mpla.io do internetového prohlížeče. Služba MPLA je navíc propojena s portálem Mapy.cz, takže lze snadno uhradit parkovné i přímo z jejich portálu či aplikace,“ vysvětluje Lukáš Pöselt, vedoucí odboru informačních technologií chomutovského magistrátu.

U každého z uvedených způsobů jak zaplatit – web, aplikace, Mapy.cz se údaje vyplňují jednorázově při první platbě, aplikace si následně zapamatuje data, která jsou bezpečně spravována pod chráněným přístupem, který využívá ověřené bezpečnostní certifikáty.

„Po uskutečněné platbě systém města obdrží informaci o úhradě. Platný parkovací status vozu je také v informačním systému – strážník si tak platnost parkování ověří prostřednictvím registrační značky vozidla, žádný parkovací lístek za okno už není potřeba. Za každou platbu parkovného přijde na e-mail elektronický účetní doklad se všemi potřebnými náležitostmi,“ dodává Pöselt.

Ruku v ruce s touto inovací jde i nový web týkající se parkování, který Chomutov spouští k 1. prosinci. Na adrese parking.chomutov.cz obyvatelé i turisté naleznou vše ohledně parkování na území města – mapy s parkovacími zónami či možnosti plateb za parkování, ale také informace k rezidentním a abonentním kartám s online formulářem pro elektronické podání žádosti o vydání parkovací karty.