Přejít k hlavnímu obsahu

Technické služby města Chomutova budou v novém roce svážet bioodpad celoročně

Technické služby města Chomutova začnou v lednu vyvážet bioodpad z chomutovských domácností. Novinkou ve svozu bioodpadu pro letošní rok je celoroční harmonogram svozů, které začínají v lednu a končí v prosinci. Pracovní skupina pro novou koncepci nakládání s odpadem plánuje také navýšení počtu nádob na bioodpad u bytů i domů.

Odhaduje se, že bioodpad tvoří až 40 % běžně produkovaného domácího odpadu. Pokud je rostlinný bioodpad vytříděn do nádob na biologicky rozložitelný materiál, je dále využit pro výrobu kompostu. Tak jsou poté využity cenné látky, které bioodpad obsahuje. „Velmi důležité je rozlišit, co patří a naopak nepatří do hnědé popelnice na bioodpad. Biologický odpad vzniká nejen na zahrádkách, ale i v běžném provozu domácností. Jeho vznik je standardní součástí každého procesu přípravy jídla, tudíž je jasné, že celkové množství vyprodukovaného bioodpadu nebude nijak zanedbatelné,“ komentuje Dagmar Mutinská, vedoucí odboru životního prostředí.

Do bioodpadu tedy patří například listí, tráva, drny se zeminou, zbytky rostlin, kousky větví, ale také již zmíněný bioodpad z kuchyně. Jedná se třeba o zbytky ovoce a zeleniny, okrajky z brambor, mrkve, čajové sáčky a také kávová sedlina či skořápky z vajec. Naopak do bioodpadu nepatří tekuté zbytky jídel, oleje, kosti a maso, ani například biologicky nerozložitelný nebo obtížně rozložitelný bioodpad. Do této kategorie patří podestýlky domácích zvířat, papírové pleny, oharky od cigaret nebo také obsah pytlů z vysavačů.

Aktuální počet nádob na bioodpad u rodinných domů je přibližně 1 000 kusů o objemu 120 litrů. U ostatních objektů se jedná o přibližně 40 nádob o objemu 1 100 litrů a dále jsou nádoby také o objemu 1 100 litrů umisťovány u většiny zahrádkářských kolonií. „Nyní Pracovní skupina pro novou koncepci nakládání s odpadem stanovuje cíle v této oblasti a jedním z nich je i navýšení počtu nádob jak u rodinných domů, tak u domů bytových,“ dodává Mutinská. 
Termíny svozu z jednotlivých oblastí jsou k dispozici na webových stránkách Technických služeb.