Přejít k hlavnímu obsahu

Stanovisko Magistrátu města Chomutova k digitalizaci stavebního řízení v rámci nového stavebního zákona

Od 1. července 2024 vešel v platnost nový stavební zákon, kvůli kterému musí všechny stavební úřady v republice pracovat v novém Informačním systému stavebního řízení, připraveném Ministerstvem pro místní rozvoj. Bohužel, aktuální verze uvedeného systému není dle Magistrátu města Chomutova zatím dostatečně efektivní a přetrvávají zde zásadní chyby a nedostatky.

„Ve spolupráci s dalšími městy a sdružením tajemníků apelujeme na Ministerstvo pro místní rozvoj a zároveň se, stejně jako další města, snažíme aktivně podílet na zlepšení nevyhovujícího stavu“, komentuje Ing. Robert Plechatý, tajemník Magistrátu města Chomutova.

I přes intenzivní komunikaci sdružení tajemníků se zástupci MMR byly opravy nefunkčních a vývoj chybějících komponent systému přislíbeny leckdy v horizontu týdnů až měsíců.

Rádi bychom zdůraznili, že pracovníci našeho stavebního úřadu pracují s maximálním nasazením, přesto však nejsou, a v dohledné době ani nebudou schopni, vyřídit doručená podání v zákonem stanovených lhůtách.

Aktuálně jsme v počáteční fázi evidování a vyhodnocování podání v systému. Jak již bylo zmíněno, ten prozatím nelze pro práci stavebních úřadů funkčně využívat. Prosíme tedy o trpělivost a omlouváme se všem občanům, stavebníkům i investorům za případné komplikace při vyřizování Vašich žádostí, které jsme však nezpůsobili. Věříme, že se situaci podaří Ministerstvu pro místní rozvoj brzy napravit a systém bude plně funkční k řádnému užívání.