Přejít k hlavnímu obsahu

Pilotní ročník školního participativního rozpočtu pro chomutovské školy již zná své výsledky

K 10. červnu bylo ukončeno hlasování žáků na třech základních školách v Chomutově v rámci pilotního ročníku školního participativního rozpočtu. Sami žáci navrhovali ve svých školách, co by jim zpříjemnilo přestávky, co jim ve škole chybí a co by jim udělalo radost. Celkem zvítězily čtyři návrhy na třech chomutovských školách.

„Pole působnosti měli žáci nejen v budově školy, ale i na zahradě nebo na dvoře školy nebo v jejím přilehlém okolí. Finančně se nápad musí vejít do 50 tisíc korun. Sešly se krásné nápady, které ocenili i ředitelé a učitelé daných škol. Byl to přínos i pro ně, zjistili, na co se mohou zaměřit, s čím mohou pracovat a jak mohou vytvořit ve škole příjemnou atmosféru,“ komentuje Ing. Tereza Rödlingová, koordinátorka participativního rozpočtu.

Vítězné návrhy byly celkem čtyři na třech školách. Zvítězily nápady uvnitř budov škol a hlavně se jedná o aktivnější trávení přestávek mezi hodinami. Na Základní škole Hornická zvítězil projekt Zábava o přestávkách na druhém stupni. Projekt by měl obsahovat stolní fotbálek, air-hockey, boxovací pytel, posilovací hrazdy a herní koutek na rychlé hry o přestávkách. Na Základní škole Písečná se zrealizuje Koutek pro odpočinek a úlevu od stresu. Základní škola Kadaňská si odhlasovala dva projekty, kterými jsou Vzdušný hokej blue line ve druhém patře školy a Akční podlaha v patře prvním.

Všechny tyto projekty se dětem zrealizují co nejdříve tak, aby si na začátku příštího školního roku mohly již užívat plody své aktivity a snahy.