Přejít k hlavnímu obsahu

Chomutovské Vánoce zahájí první adventní neděli Slavnostní rozsvícení vánoční výzdoby s ohňostrojem

Chomutovské Vánoce započnou první adventní neděli, která letos připadne na 27. listopad, a to v 10 hodin otevřením vánočního trhu a ledové arény. V 17 hodin pak bude následovat slavnostní rozsvícení vánočního stromu a výzdoby v městském parku spolu s kulturním programem v podání chomutovského pěveckého sboru Comodo, který vystoupí v hudebním altánu. Zlatým hřebem večera bude samozřejmě ohňostroj.

Ohňostroj bude odpalován z plochy bývalého fotbalového hřiště. „Kvůli nutnosti zabezpečit dopadovou zónu odpaliště bude část hřiště bližší budově městských lázní ohraničena a bude tam zákaz vstupu,“ vysvětluje Zuzana Kroutilová, vedoucí odboru vnějších vztahů. „Samozřejmě s ohledem na hlučnost ohňostroje a předpokládané množství přítomných lidí doporučujeme pro tento den nechat své psí mazlíčky doma,“ dodává Kroutilová.

Mimo samotného slavnostního rozsvícení vánočního stromu s ohňostrojem návštěvníci v parku již tento den naleznou vše, co bude po celý advent nabízet vánoční park. Více jak dvacet dřevěných stánků s vánočním sortimentem – ať už s občerstvením nebo s dárkovým a dekoračním zbožím. Dále ledovou arénu, Ježíškovu poštu, zvoničku štěstí, expozici betlému v altánu Aquarium a mnoho dalšího.

Synchronizovaně s rozsvícením vánoční výzdoby a tří stromů v parku dojde ve stejný čas též k rozsvícení vánočního stromu a dekorů na náměstí 1. máje.

Návštěvníky Slavnostního rozsvícení vánočního stromu v parku mimo bohatých světelných dekorací určitě zaujmou i bílé sochy evokující svým tvarem ležící kočičku. „Jedná se o bezpečnostní prvky zapůjčené chomutovskou firmou Strix. Tyto sochy budou v parku spolu s malými vánočními stromky zdobit děti z chomutovských mateřských školek ve čtvrtek 1. prosince,“ vysvětluje Kroutilová.

Pro Chomutovany, kteří do parku na slavnostní rozsvícení vánočního stromu budou v neděli 27. listopadu mířit ze sídlišť, zajistil Dopravní podnik měst Chomutova a Jirkova posílení spojů linek MHD. Posilové vozy budou kloubové, označené vpředu nápisem MIMOŘÁDNÁ JÍZDA.  „Tyto spoje budou vyjíždět ze zastávky Zahradní TIP v 16.00 (autobus), 16.06 (trolejbus) a v 16.30 hodin (autobus). Všechny obslouží zastávky Kamenná, Březenecká II, Sportovní hala, Kundratická a Březenecká I. Spoje v 16.00 a v 16.30 obslouží následně zastávku Chomutov, žel. zast. a ukončeny budou na zastávce Čelakovského. Spoj v 16.06 pojede z Březenecké po jiné trase a obslouží zastávky Lipská I a Chomutovka. Ukončen pak bude na zastávce Palackého.“ vypočítává Rudolf Musil, vedoucí dopravních středisek DPCHJ.

Podrobný program Chomutovských Vánoc i jízdní řády posilových spojů naleznou návštěvníci na adrese https://visit.chomutov.cz/kalendar/chomutovske-vanoce/.