Přejít k hlavnímu obsahu

Chomutovské památky uvítaly stovky návštěvníků při Dnu evropského dědictví

V sobotu 17. září se chomutovské památky zdarma otevřely návštěvníkům v rámci tradičních Dnů evropského dědictví. Největší zájem byl tradičně o návštěvu kostela svaté Kateřiny, který díky akci Miniaturní muzejní noc přilákal 233 návštěvníků. Přímo v kostele probíhala výstava fotografií z Erlangenu Evy z Efy.

Ke Dnům evropského dědictví (European Heritage Days) se město Chomutov připojilo i v letošním roce a zpřístupnilo zdarma své památky. Lidé mohli navštívit téměř dvě desítky historicky zajímavých míst ve městě – ať už to bylo všech pět kostelů, které se nachází na území města, městská i hvězdářská věž nebo budova starobylé radnice, kde byla zpřístupněna nejen expozice oblastního muzea, ale také prostory rytířského sálu, oratoř slečen či klenotnice se stropní freskou znázorňující Tobiášovu legendu. V té návštěvníky vítal sám náměstek primátora Milan Märc.

„Dny evropského dědictví mám velice rád. Je to pro mne krásná příležitost uvítat občan y v mé kanceláři, kde se nachází klenotnice s Tobiášovou legendou. Návštěvníkům ji vždy rád odvyprávím a díky tomu si připomenu, co za historický umělecký skvost se na vysokých stropech nad mou hlavou nachází,“ říká Milan Märc, který v klenotnici uvítal 143 návštěvníků.

Oblastní muzeum ve svých prostorách uspořádalo doprovodnou akci s názvem Miniaturní muzejní noc, kdy mimo volného vstupu čekal na návštěvníky bohatý program. „V prostorách muzea jsme uspořádaly workshopy a komentované prohlídky s tématikou portrétní miniatury. Návštěvníci dokonce využili možnosti přinést vlastní portrétní miniatury k odbornému historickému prozkoumání,“ popisuje program akce Renáta Klucová, zástupkyně ředitelky oblastního muzea, a dodává: „Zpřístupněna byla samozřejmě i hvězdářská věž v jezuitském areálu, kde probíhala ve spolupráci s Astronomickou společností v Chomutově pozorování slunce, a vše zakončil noční výstup na věž,“ uvedla Klucová.

Počty návštěvníků jednotlivých památek:

Kancelář primátora města

138

Klenotnice

143

Oblastní muzeum - radnice

251

Kostel svaté Kateřiny

233

Oblastní muzeum - hvězdářská věž

131

Galerie Lurago

17

Galerie špejchar

27

Kostel sv. Ignáce

148

Kostel nanebevzetí Panny Marie

67

Kostel sv. Barbory

13

Chrám sv. Ducha

78

Městské informační centrum

29

Městská věž

147

Muzeum československého opevnění z let 1936-1938 "Na Kočičáku"

35

První občanský pivovar v Chomutově

32