Přejít k hlavnímu obsahu

Chomutovská radnice hostila již 11. ročník konference Comotovia

V zasedací síni historické radnice na náměstí 1. máje se v úterý 7. listopadu konala konference určená historikům Comotovia 2023. Hlavním tématem letošního ročníku bylo 100. výročí založení městského muzea a městského archivu v Chomutově.

Historickou konferenci Comotovia zahájil její zakladatel, archivář a historik Petr Rak spolu s náměstkem města Chomutova Milanem Märcem. „Doufám, že si již 11. konferenci s tak krásným tématem jako je 100. výročí Oblastního muzea v Chomutově užijete a dozvíte se mnoho zajímavého a nového, co jste například dodnes netušili,“ přivítal všechny účastníky konference Märc.

Program konference byl nabitý řadou prezentací a přednášek odborníků. První část konference se vztahovala k dějinám chomutovského muzea a archivu, odpolední část měla za téma problematiku Chomutovska. V rámci konference Comotovia 2023 byla zdarma návštěvníkům zpřístupněna Výstava století, která se nachází v prostorách oblastního muzea na starobylé radnici. Tato výstava je nejrozsáhlejším výstavním počinem muzea za poslední léta.

Účastníci konference i všichni ostatní fanoušci regionální historie se mohou těšit na sborník, který bude z této konference vydán v roce 2024.