Přejít k hlavnímu obsahu

Chomutov si připomněl 34. výročí sametové revoluce a Mezinárodní den studentstva

Studenti, spolky, vedení města a také široká veřejnost přišli v pátek 17. listopadu do Městského parku v Chomutově společně uctít položením květin a věnců Den boje za svobodu a demokracii a také Mezinárodní den studentstva. Na místě zazněla česká státní hymna.

17. listopadu si připomínáme uzavření českých vysokých škol, které se odehrálo roku 1939 po nepokojích spojených s pohřbem studenta Jana Opletala. Vzpomínáme také na události 17. listopadu 1989, kdy vzpomínková demonstrace k 50. výročí uzavření vysokých škol nacisty přerostla v protesty proti tehdejšímu komunistickému režimu a vyústila tak v sametovou revoluci.

V Městském parku v Chomutově u pomníku Obětem válek a totalit se sešli studenti z chomutovských středních škol, primátor města Chomutova Marek Hrabáč a jeho náměstek Milan Märc. Uctít památku přišla také široká veřejnost a členové různých politických či zájmových spolků z Chomutova a okolí.

„V tento významný den oslavujeme především velkou politickou roli studentů. Připomínáme jim, jak důležitou roli v naší společnosti hrají. Tím, že tu dnes jste, dokazujete, že vzpomínáte na naši minulost, učíte se z ní, ale také, že vám není lhostejná naše budoucnost,“ pronesla ve svém projevu Zuzana Vavřínová z odboru vnějších vztahů magistrátu města Chomutova.

Fotogalerie z akce ZDE.