Přejít k hlavnímu obsahu

Kvůli ptačí chřipce jsou vydána mimořádná veterinární opatření

V České republice se opět objevila vysoce nakažlivá ptačí chřipka. V souvislosti s tím Státní veterinární správa vydala mimořádná veterinární opatření, která se vztahují i na chovatele drůbeže na Chomutovsku. Ti jsou povinni držet drůbež uvnitř budov v hospodářství.

Z důvodu zabránění kontaktu chované drůbeže s volně žijícím ptactvem a tím k zabránění šíření nebezpečné nákazy Státní veterinární správa s okamžitou platností chovatelům zakazuje chovat drůbež, s výjimkou běžců a holubů, pod širým nebem a nařizuje ji držet uvnitř budov v hospodářství. Není-li to možné, nařizuje chovatelům zredukovat venkovní prostory na nutné minimum a v co největší míře zabránit kontaktům s volně žijícími ptáky. Stejně tak chovatelům nařizuje podávat drůbeži krmivo a vodu uvnitř budov nebo pod přístřešky a toto krmivo, vodu a stelivo chránit před kontaminací trusem volně žijících ptáků. Kompletní nařízení se všemi požadovanými opatřeními je k dispozici na úřední desce Státní veterinární správy na webu svscr.cz.

Za nesplnění nebo porušení povinností vyplývajících z uvedených mimořádných opatření může být fyzické osobě uložena pokuta až 100 000 Kč, právnické osobě nebo podnikající fyzické osobě až 2 000 000 korun.