Přejít k hlavnímu obsahu

V Chomutově spustili Mobilní rozhlas

Město Chomutov spustilo pro své občany novou, velmi zajímavou službu Mobilní rozhlas. Jedná se o aplikaci, díky které se informace z dění ve městě dostanou k lidem do jejich mobilu takřka okamžitě.

Aplikace však nabízí ještě více různých služeb. „Hlavním cílem Mobilního rozhlasu je zlepšení a zefektivnění komunikace mezi obyvateli města a samosprávou,“ vysvětluje David Dinda, náměstek primátora, který patří k propagátorům moderních forem komunikace úřadu.

Kdo se do služby zaregistruje, bude do aplikace ve svém chytrém telefonu, do SMS zpráv nebo e-mailu dostávat informace z radnice. Zároveň však může i uživatel posílat zprávy radnici. K lidem se tak ihned dostanou novinky z úřadu, upozornění na krizové situace, pozvánky na akce a na účast v různých anketách, upozornění na splatnost poplatků a podobně. Naopak k úředníkům se budou od lidí dostávat oznámení v takzvaném Systému hlášení závad a podnětů, například o černé skládce, nefunkčním osvětlení, rozbité lavičce či oplocení. Jednoduše tuto událost vyfotí, označí polohu a odešlou do aplikace. Událost si pak sama najde cestu k příslušnému úředníkovi nebo do organizace, která má nápravu na starosti. Navíc oznamovatel i ostatní uživatelé online uvidí, v jaké fázi řešení událost je.

Aplikace je ke stažení zdarma jak na Google Play pro telefony s operačním systémem Android, tak na App Store pro telefony s iOS. Navíc je registrace do Mobilního rozhlasu možná i přes webové stránky www.chomutov.mobilnirozhlas.cz, je pro všechny zdarma a je velmi jednoduchá. Po rozkliknutí kolonky Odebírat informace vyplní uživatel své telefonní číslo a e-mail, následně zadá kód, který obdrží ve formě SMS zprávy. Pak už si každý může ve svém nově vytvořeném účtu nastavit, jaké typy zpráv chce odebírat a další možnosti.

„Je vhodné nainstalovat si aplikaci Mobilní rozhlas přímo do chytrého telefonu, mnoho funkcí je s pomocí této aplikace přehlednějších a jednodušších. Jedna registrace do služby je navíc funkční pro více měst či obcí, ze kterých chce uživatel dostávat informace. Obyvatel Jirkova tedy může dostávat informace z Chomutova, protože se mu mohou hodit třeba při cestě do práce. Je také možné, aby například příbuzní seniorů z Chomutova bydlící v jiném městě dostávali informace odtud a mohli třeba maminku nebo babičku zpravovat o odstávkách a podobně,“ vysvětluje Marie Heřmanová z odboru vnějších vztahů, která má na starosti naplňování Mobilního rozhlasu.

Zprávy z jednotlivých měst se nemísí dohromady, jsou přehledně oddělené. Mobilní rozhlas je vhodný i pro nevidomé nebo slabozraké, těm pak všechna oznámení zasílá formou hlasové zprávy. Kdo chce kontaktovat magistrát, jednoduše v aplikaci klikne na prostřední ikonu fotoaparátu na dolní liště a ihned se mu otevře nabídka, ze které může vybrat, zda chce nahlásit ztracené zvíře nebo předmět, pohřešovanou osobu, podat hlášení o nepříjemné situaci v ulicích města nebo poslat pochvalu. Může se také podívat na Mapu podnětů, zda se již jeho potíží úřad nezabývá z podnětu někoho jiného. Doplňkovými službami je pak přehled kontaktů na různé instituce ve městě či tipy na výlet.

Autor: Mgr. Marie Heřmanová