Přejít k hlavnímu obsahu

Chomutovské Vánoce mají svůj hrneček

Tradiční akce Chomutovské Vánoce, kdy se po čas adventu v městském parku v Chomutově konají vánoční trhy s doprovodným kulturním programem, bude v letošním roce ozvláštněna unikátními vánočními hrnečky.

Hrníčky o obsahu 2 dcl jsou z pravého porcelánu z české porcelánky v Dubí s potiskem znázorňující chomutovské historické centrum o Vánocích. Návštěvníkům trhů do nich budou nalévány veškeré zakoupené nápoje, a to za vratnou zálohu 50 korun.
„Zálohované hrnečky jsou už běžnou součástí celé řady vánočních trhů u nás i v zahraničí. Hlavní přidanou hodnotou je fakt, že se tvoří daleko méně odpadu než při používání jednorázových kelímků. Navíc vánoční svařák z porcelánu prostě lépe chutná,“ komentuje náměstek David Dinda.

 

Hrneček si samozřejmě může každý odnést domů na památku. Pro vrácení použitých hrnečků a získání zálohy nazpět bude sloužit stánek Ježíškovy pošty u ledové arény, který bude označen maketou hrnku. „Pokud by někteří z návštěvníků chtěli hrnečky zakoupit třeba jako vánoční dárek, budou tak moci učinit přímo ve stánku Ježíškovy pošty, kde budou k prodeji i další chomutovské vánoční předměty, jako jsou kalendáře, čokolády, louskáčky a podobně,“ vysvětluje Zuzana Kroutilová, vedoucí odboru vnějších vztahů.
 

O mytí vrácených hrníčku se postará myčka, která byla spolu s porcelánovými hrnky zakoupená z dotace Evropského fondu pro regionální rozvoj, operačního programu životního prostředí, a díky ní mohou být hrnečky v neustálém oběhu pro návštěvníky letošních vánočních trhů.