Přejít k hlavnímu obsahu

Chomutov spouští nové webové stránky. Místním ulehčí komunikaci s úřadem, turistům návštěvu města

Město Chomutov 1. srpna spustilo nové oficiální stránky města a další online služby, jako jsou Portál občana, Grantový portál či nový turistický web. „Je to největší počin v digitalizaci města za posledních dvacet let,“ říká David Dinda, náměstek primátora odpovědný za vnější vztahy a informační technologie. Soubor nových webů najdou lidé na adrese www.chomutov.cz.

Web města má nejen novou podobu a funkcionality, ale také intuitivní jméno domény www.chomutov.cz. „Snažili jsme se městské stránky co nejvíce zpřehlednit a dodat jim moderní vzhled tak, aby byly uživatelsky přívětivé i při jejich prohlížení v mobilních zařízení,“ vysvětluje David Dinda, náměstek primátora pro vnější vztahy a informační technologie. „Občané určitě ocení řadu novinek, mezi nimi třeba funkcionalitu ‚Co se děje v mém bydlišti‘, kdy po zadání ulice je vygenerován seznam důležitých informací jako jsou termíny blokových čištění, sečí trávy nebo plánované uzavírky,“ dodává náměstek Dinda.

Pro moderní online komunikaci občanů s úřadem z pohodlí domova, bude sloužit Portál občana, který lidé naleznou na adrese portalobcana.chomutov.cz.

„Provedli jsme digitalizaci mnoha úředních agend. Celou řadu věcí lidé nově vyřídí elektronicky prostřednictvím Portálu občana. Osobní návštěva úřadu už nebude nutná,“ uvádí David Dinda.

Elektronická komunikace umožňuje nahradit osobní nebo poštovní kontakt mezi občanem a úřadem a vyřídit závazek či podání prostřednictvím elektronických on-line formulářů.

Systém mohou využívat rovněž podnikatelé, a to fyzické i právnické osoby. Portál občana má veřejnou a neveřejnou část, do níž se uživatel dostane až po přihlášení. Jak si vyřídit stavební povolení, registraci vozidla či nový občanský průkaz, najde občan v sekci Potřebuji vyřídit, na který odkazuje veřejná část portálu. Zde je možné získat formuláře ke stažení, informace o příslušných agendách k řešení (například platba za psa či popelnici), je tu seznam kontaktů na zaměstnance úřadu nebo přímé odkazy pro další informace (například o rozpočtu města, zveřejněných smlouvách, atd.).

„Vstup do neveřejné části vyžaduje přihlášení (eidentita, bankovní identita, datová schránka, mojeID). Po přihlášení je možné získat celou škálu individualizovaných služeb. Je zde možné sledovat historii a stav závazků vůči městu. Nabízí se možnost úhrady plateb přes platební bránu a mnoho dalšího. Při podávání žádostí jsou využívané informace o přihlášené osobě, které jsou předvyplněny do formulářů k odeslání,“ vysvětluje Lukáš Pöselt, vedoucí odboru informačních technologií.

Dalším novým a praktickým internetovým počinem města je zřízení Grantového portálu. Ten je určen všem žadatelům o granty z rozpočtu města Chomutova. Na adrese granty.chomutov.cz naleznou občané přehled všech dotačních titulů, k nim příslušné formuláře i návody.

A v neposlední řadě byl spuštěn i nový městský turistický web visit.chomutov.cz. Samozřejmě, že jej nejvíce využijí tuzemští a zahraniční turisté, Chomutované však na něm určitě ocení přehledný kalendář akcí, které se v Chomutově konají.